Mediation

De methode van conflictbeslechting die wij aanbieden is mediation. Wij willen u graag wat meer vertellen over mediation.

Mediation is een methode van bemiddelen, waarbij de betrokken partijen een conflict dat tussen hen speelt proberen op te lossen, of te voorkomen. De mediator leidt dit gesprek in een gestructureerd proces. Het doel van mediation is dat vanuit belangen van partijen duurzame oplossingen komen. Die oplossingen worden uiteindelijk vastgelegd in een overeenkomst.

De mediator zelf zorgt niet voor een oplossing. Het is tijdens mediation de bedoeling dat partijen dit gezamenlijk met elkaar doen.

Bij mediation spelen 7 kenmerken een belangrijke rol. Allereerst moeten beide partijen vrijwillig het mediationtraject ingaan. Als een partij zich gedwongen voelt, is er dus geen sprake van vrijwilligheid. Daarnaast zijn mediationgesprekken vertrouwelijk. Dit betekent dat geen van beide partijen en de mediator de informatie aan derden mogen vertellen. Er kunnen echter wel afspraken gemaakt worden als een derde om bepaalde redenen moet worden ingelicht. Dit kan bijvoorbeeld zo zijn als degene het eens moet zijn met de beslissingen, zoals het bestuur bij sportverenigingen. De vertrouwelijkheid van mediation zorgt in het algemeen voor een veilig gevoel. Daarnaast moeten partijen die deelnemen aan mediation zich inspannen. Ze moeten dus actief zijn is het gesprek door bijvoorbeeld actief te zoeken naar oplossingen. Ook is het belangrijk dat partijen gemachtigd zijn om beslissingen te nemen. Denk bijvoorbeeld aan het wijzigen van trainingsschema's of het verhogen van de contributie. Niet iedereen is hiertoe bevoegd. Tevens moeten eventuele rechtszaken die lopen gestaakt worden. Door de rechtszaken te staken kan het mediationproces namelijk een kans krijgen. Ten slotte zijn de opties en aangedragen oplossingen en ideeën vrijblijvend totdat de slotovereenkomst getekend is.


Maak een gratis website. Deze website werd gemaakt met Webnode. Maak jouw eigen website vandaag nog gratis! Begin